“Je wordt hier gezien en gewaardeerd”

Sayfeddine begon de middelbare school op havo/vwo, maar na het overlijden van zijn opa lukte dat niet meer, en ging hij naar het vmbo-t. Een lang traject van vmbo naar vwo volgde. “Gelukkig hou ik erg van leren.”

Zijn moeder werkt in de zorg en bracht haar liefde voor de zorg op hem over. “Ik wil graag contact met mensen en iets goeds doen in gezondheid. Wat goed is, is voor iedereen anders, voor mij is het mensen helpen.” Er waren geen mbo-zorgopleidingen die Syfeddine trokken, dus ging hij verder op de havo. Maar na de havo was het precies hetzelfde verhaal, dus door naar het vwo. Eerst op een reguliere school, maar daar voelde hij zich niet meer op zijn gemak. “Ik was inmiddels 19 en zat tussen 15- en 16-jarigen.”

Betere aansluiting
Op het Joke Smit College voelde de sfeer meteen goed. Het prachtige gebouw, de voorzieningen eromheen maar vooral de diversiteit aan mensen. “Alle niveaus, leeftijden, en achtergronden vind je hier. Ik vind het leuk om veel mensen te leren kennen, met verschillende verhalen. En iedereen zit in hetzelfde schuitje, je hoeft je niet te schamen. De docenten zijn allemaal even leuk. Ze zijn jong, grappig, goed in lesgeven, kunnen goed met elkaar en gaan mee met de tijd. Ze hebben een betere aansluiting op de leerlingen dan ik in regulier onderwijs zag.”
De ondersteuning vindt hij heel goed, van loopbaanoriëntatie tot een schoolpsycholoog. Na elke toetsweek heeft Sayfeddine een gesprek met zijn mentor en als er iets is kun je via Teams een berichtje sturen. “Ze vraagt ook uit zichzelf naar me. Je wordt hier gezien en gewaardeerd.”
Ook al is hij soms een beetje koppig. “Ik wilde mezelf bewijzen en in één jaar zes vakken doen. Dat was te veel van het goede. Ik heb hier geleerd om te luisteren naar advies en niet meteen m’n eigen plan te volgen; zij zijn professionals.” Maar spijt heeft hij niet. “Uiteindelijk haal je uit alles wel iets goeds.”

Verantwoordelijkheid
Sayfeddine werkt ook, op de revalidatieafdeling in een verzorgingstehuis, als voedings- en zorgassistent. “Al drie jaar, ik vind het net zo leuk als toen ik begon. Ik heb veel verschillende taken en krijg graag vrijheid, dan neem ik verantwoordelijkheid en initiatief.” Verder houdt hij als vrijwilliger de patiënten op de revalidatieafdeling van het BovenIJ ziekenhuis gezelschap.
“De combinatie met mijn werk is heel mooi maar ik wil graag meegeven aan iedereen die naar het Joke Smit College komt: let op dat je tijd hebt om alles bij te houden. Lessen duren altijd meerdere (les)uren, waardoor je diep op de stof kunt ingaan. Maar het gaat supersnel; in zeven weken heb je een jaar afgesloten. Ernaast werken is pittig, het kost gewoon energie.”

Je eigen pad bepalen
Gelukkig maken de leraren een goed plan, vindt Sayfeddine, waarin ook tijd is voor huiswerk. “Je hoeft niet alle vakken te volgen, alleen die je nodig hebt. Daardoor kun je je focussen. Je krijgt hier bovendien vrijheid om op jouw manier onderwijs te volgen en bijvoorbeeld je profielwerkstuk te combineren met de leerlingenraad. Ze geven je advies, maar je mag zelf het pad bepalen.” Aan het eind van dit jaar kan hij zijn lange middelbare schoolcarrière van het vmbo naar vwo afsluiten. Hij heeft zich ingeschreven voor drie gezondheidszorg gerelateerde numerus-fixus-studies, “alle drie lijken me even leuk.”