‘Wat ik fijn vind, is dat je hier examengericht les krijgt’

Onze docenten en leerlingen vertellen hoe het is om les te geven én te krijgen op het Joke Smit College.

Omdat ze was gezakt voor haar vwo-examen, kwam Lisanne Segers naar het Joke Smit College voor een ‘diploma op maat’. “Eerst baalde ik, maar achteraf ben ik blij dat ik hier terecht ben gekomen.”

Het was een domper, dat ze vorig jaar zakte voor haar vwo. Lisanne: “Ik was klaar voor om aan een nieuwe fase te beginnen: studeren in Leiden”. Dat ging dus niet door. Waaraan het te wijten viel, weet Lisanne ook niet precies. Ja, ze speelt al jaren hockey op hoog niveau, bij Almeerse HC. Toch wil ze dat niet als excuus gebruiken. “Het was een druk programma, examen doen en hockeyen. Maar als ik op het veld sta, vergeet ik alle stress. Het is ook een uitlaatklep.”

Diploma op maat

Het hele examenjaar overdoen, dat zag Lisanne niet zitten. “Mijn moeilijkste vak, natuurkunde, had ik wél gehaald. Als je doubleert, moet je alles opnieuw doen, ook de vakken waarvoor je hoog scoorde.” Een vriendin vertelde over het Joke Smit College. Hier kun je een compleet diploma halen, maar ook al-leen examen doen voor de vakken waarvoor je gezakt bent. Duits, Engels, scheikunde en wiskunde, in haar geval. Toen ze de open dag bezocht, was ze meteen enthousiast. En dat is ze nu, tegen het einde van het schooljaar, nog steeds. “Wat ik fijn vind, is dat je hier meer examengericht les krijgt: dit komt terug in het examen, dit niet. En dan vooral dat alle examenstof vanaf 4 vwowordt herhaald, zodat je in de basis niks mist.”
Haar klasgenoten zijn net zo gemotiveerd als zij om te slagen, ook dat is prettig. “En de docenten zijn erg leuk. Er lopen hier veel jonge docenten rond. Je kunt echt met ze levelen.” Lisanne heeft nu alle ruimte om zich te focussen op haar vier examenvakken. Elke dag heeft ze een paar uur les. Op maandag en dinsdag is haar rooster het kortst. “Op dinsdagen ga ik dan ook altijd naar extra lessen in bèta-ondersteuning. Dat helpt mij enorm.”

Mooie cijfers

Zakken is natuurlijk balen, maar uiteindelijk levert dit jaar op het Joke Smit College haar meer op dan als ze vorig jaar was geslaagd. Nu weet ze namelijk dat ze geen Geneeskunde of Bio-Farmaceutische Weten-schappen meer wil studeren, zoals ze eerst van plan was. Ze heeft zich ingeschreven voor de bache-loropleiding Voeding en Gezondheid aan Wageningen University & Research. “Het lijkt me ontzettend interessant om de invloed van voeding op het menselijk te onderzoeken. Zoals: met welk dieet kun je sportprestaties beïnvloeden?”
Het betekent ook dat Lisanne straks op kamers gaat, en afscheid moet nemen van haar Almeerse hoc-keyteam: ze is van plan te gaan hockeyen bij de lokale club. “Ontzettend jammer, omdat ik al mijn hele leven bij Almeerse HC speel. Maar mijn studie gaat wél boven hockey.” Eerst gaat ze nog even alles op alles zetten om zich met haar huidige team te handhaven in de promotieklasse. En om te slagen met mooie cijfers. Dat laatste komt zeker goed, verzekert ze: “Voor alle vier de vakken sta ik er goed voor.”