“Dat je er langer over doet, geeft je alleen maar meer ervaring”

Decanen Leonie en Mary-Beth helpen de leerlingen van het Joke Smit College zich oriënteren op hun vervolgstudie en toekomstig beroep. “We kijken hoe ze zich hier zo goed mogelijk kunnen voorbereiden op hierna.”

Mary-Beth is docent Engels en Leonie geeft maatschappijleer, beiden zijn daarnaast ongeveer vijf jaar decaan. “Alle leerlingen hebben het doel hun examen te halen, maar met verschillende redenen. Ze komen dus met gevarieerde vragen bij ons”, zegt Leonie. “Ik heb daardoor zelf een breder beeld gekregen van het arbeidsveld. Het mbo was een blinde vlek voor me, daar zijn ontzettend veel leuke opleidingen. Echt het fundament van onze samenleving.”

Jezelf leren kennen
Die blinde vlek hebben veel leerlingen ook, zien ze. “Velen pinnen zich vast op een bepaald beroep dat ze willen, soms van jongs af aan. Maar is dat nú je droom? En om de juiste redenen? Moet je gaan voor vwo en geneeskunde, of past hbo en iets anders medisch beter bij je?”
Maar, benadrukken ze: ze zullen nooit een droom kapot maken. Mary-Beth en Leonie zien het als hun taak leerlingen te helpen zélf op zoek te gaan. Breder kijken dan gebaande paden. “Als ze heel overtuigd zijn van een studie- of beroepskeuze, dan is het goed dat ze uitzoeken of dat past. Wij hoeven ze niet te kennen maar ze moeten zichzélf kennen. Daar helpen wij bij.”
Daarom kijken Leonie en Mary-Beth in hun coachgesprekken vooral naar ervaringen. Hoe was hun schoolcarrière dusver, waar zijn ze goed in, wie zijn ze als persoon? En misschien hebben ze een (bij)baan: “Een leerling had bijvoorbeeld leidinggevende ervaring in de supermarkt. We helpen ze inzien dat dat óók voorbereidt op hun toekomst.”

Ervaringen opdoen
Zeker leerlingen die gezakt zijn, zijn teleurgesteld dat hun vrienden ‘verder’ zijn dan zij, maar achteraf blijkt hun tijd hier een kans. “Dit is een tussenstation – hard werken maar ook tijd om na te denken en beter beslagen ten ijs te komen. Dat je er langer over doet is geen falen, het geeft je alleen maar meer ervaring. Dat beseffen leerlingen te weinig.” Het helpt dat leerlingen hier met allerlei mensen in aanraking komen, diverse leeftijden en achtergronden.
Ze zijn er als decanen ook om te helpen bij wie binnen school vastloopt, toch een ander tempo of route wil. En bij praktische vragen over bijvoorbeeld studiefinanciering, studeren in het buitenland, motivatiebrieven. “Er zijn veel meer mogelijkheden dan leerlingen weten.”

Op de juiste plek komen
Met een klein clubje oud-leerlingen houden ze contact. “Het zou leuk zijn om dat meer te doen. Soms komen ze voorlichting geven over de opleiding die ze intussen doen; ze begrijpen onze leerlingen natuurlijk als geen ander en geven een realistisch beeld.” Over de student-docenten zijn ze erg te spreken, studenten die een onderwijssectie ondersteunen in de richting die ze studeren. En gastlessen zijn een goed idee, omdat je daar de praktische toepassing van een vak te zien krijgt.
Hun eigen studiekeuze ging destijds niet heel doordacht en beiden switchten ze van opleiding. “Praat over je toekomst, of het nu met je decaan of je moeder is. En dan nog: je zit niet voor de rest van je leven vast aan je keuze. Al je keuzes dragen bij aan je uiteindelijke doel. Dát is slagen: op de plek komen waar je gelukkig wordt, en je kwaliteiten tot hun recht komen. Ongeacht de route of duur.”