“Je weet hier precies waar je aan toe bent.”

Donderdag 25 april kun je tussen 17.00 en 19.00 uur een rondleiding krijgen door onze school, én is er ruimte voor al je vragen. Kom je ook? Meld je dan hier aan!

Stein Brienen kon ook vwo doen op haar eigen middelbare school, maar het leek haar prettiger om met leeftijdgenoten in de klas te zitten. Het is niet het enige dat haar bevalt op het Joke Smit College. “Ik heb echt zin om naar school te gaan.”

In begin was het best spannend: een nieuwe school, allemaal nieuwe mensen, een ander niveau. “Mijn eerste cijfers vielen een beetje tegen. Ik moest ook leren gebruik te maken van wat je hier krijgt aangereikt aan ondersteuning. Toen ik eenmaal gewend was, ging het meteen veel beter en vond ik het steeds leuker. Ik kreeg echt zin om naar school te gaan.” Dat komt ook omdat de lessen zo boeiend zijn. “Er werken hier alleen docenten die houden van hun vak, en er veel van weten. Zelfs als ik een vraag heb, over biologie of natuurkunde, die niks met de lesstof te maken heeft, kan ik die stellen via Teams. En dan krijg ik altijd een reactie. Dat is zo tof. Mijn interesse in veel vakken is daardoor toegenomen.”

Duidelijke planning
Op het Joke Smit leer je op jezelf te leunen: het is niet voor niets volwassenenonderwijs. Tegelijkertijd is er hulp als je die nodig hebt en krijg je een duidelijke planning. “Je weet precies waar je aan toe bent. Er wordt naar je geluisterd en rekening gehouden met jouw omstandigheden. Tot ik geblesseerd raakte deed ik aan schermen op wedstrijdniveau: mijn rooster werd toen speciaal aangepast zodat ik geen trainingen hoefde te missen.” Ook leuk is dat je makkelijk vrienden maakt op het Joke Smit College. “Dat gaat vanzelf. Buiten, tijdens de pauzes. Of als je een pen van iemand leent tijdens een toets. Ik heb hier een paar vrienden voor het leven gemaakt.”
Omdat ze het leuk vindt een stem te hebben en iets te kunnen veranderen, meldde Stein zich aan voor de leerlingenraad. “Veel leerlingen twijfelen over wat ze hierna gaan doen. Daarom hebben we een studiekeuzedag georganiseerd, waarvoor we mensen van verschillende studies hier op school uitgenodigd hebben.” Als je met een strak onderbouwd plan komt, kun je veel voor elkaar krijgen, weet Stein. Zo wist haar vriendin Christina de schoolleiding te overtuigen dat de school gratis menstruatieproducten aan moet bieden. Stein hielp haar met het ontwerp van de informatieposters die nu overal op de wc’s hangen.

Goede sfeer
Zelf weet Stein al van jongs af aan wat ze worden wil: arts, net als haar opa en oma in wiens huisartsenpraktijk ze vroeger graag op bezoek kwam. Met haar vwo-diploma op zak hoopt ze na de zomer aan de opleiding geneeskunde te beginnen aan de Universiteit Maastricht. De eerste selectieronde is ze al door. “De neurologie lijkt me interessant, omdat ik het brein fascinerend vind. Het is ook een specialisme waarin nog veel te ontdekken valt. Ik wil iets doen waarin ik nooit uitgeleerd raak.” Ze is niet de enige op school die voor geneeskunde gaat, en er is maar een beperkt aantal opleidingsplaatsen. “Maar we gunnen het elkaar allemaal. Dat zegt veel over de sfeer hier op school." Over sfeer gesproken: of ze in dat verband nog iemand mag noemen? “De conciërge, Mike! Hij weet precies hoe je met leerlingen omgaat. Serieus als het moet, plagerig als het kan."