"Ik geloof nu zelf óók dat ik het kan."

Ondanks een havo/vwo-advies kwam Goos Velthoven met een vmbo-t-diploma van de middelbare school. Op het Joke Smit College haalde hij zijn havo-examen. Nu doet hij er vwo om naar de universiteit te kunnen. “Hier ben ik echt gaan knallen.”

Goos is zelf de eerste om het toe te geven: een makkelijke puber was hij niet. Spijbelen. Blowen. Veel conflicten met zijn ouders. Dat iPad-onderwijs op zijn middelbare school leek zo aantrekkelijk. “Maar ik zat er alleen maar op te Minecraften.” Toch haalde Goos met gemak zijn vmbo-t-diploma. “Ik wist diep van binnen wel dat ik beter kon. Dat kreeg ik al jarenlang te horen.” Hij neemt het zijn ouders niet kwalijk, omdat ze het goed bedoelden. Maar dat ze er ‘best wel bovenop zaten’ hielp hem niet. “Daar hebben we op een dag een goed gesprek over gehad. Vanaf dat moment nam ik het heft in eigen handen.”

Het Joke Smit College was de perfecte plek om dat te doen. “Je bent hier zelf verantwoordelijk voor je prestaties. Als je niks doet, moet je dat zelf weten: je bent immers volwassen. Maar daar heb je alleen jezelf mee. En ik wist heel goed dat je aan de slag moet als je iets van je leven wil maken.” Aan de andere kant gaven de vrijheid, de ruimte en het vertrouwen in hem vleugels. “Ik ben gaan knallen en dat betaalde zich snel uit.” Goos behaalde uiteindelijk met glanzende cijfers zijn havo-diploma. “Niet gek voor iemand die eerder te horen had gekregen dat hij ‘geen havist’ was. Dat was de ultieme bevestiging dat ik het wél kon.”

Op het Joke Smit College kwam hij oude bekenden tegen en maakte hij nieuwe vrienden. Ook met de docenten kan hij het uitstekend vinden. “Terwijl dat echt wel eens anders is geweest. Met sommige docenten scheel ik maar acht jaar: dan kun je prima met elkaar levelen. Maar het is ook hun manier van lesgeven. De docenten op het Joke Smit hebben echt passie voor hun vak. Dat werkt aanstekelijk.”

Nadat hij zijn havo had behaald, nam Goos twee tussenjaren. “Na zeven jaar middelbare school wilde ik ook een tijdje werken en geld verdienen, mezelf ontplooien. Ik wilde ook welbewust voor een studie kiezen waar ik later geen spijt van zou krijgen. Met Future Planet Studies aan de UvA denkt hij die studie gevonden te hebben. “Een belangrijker onderwerp dan de toekomst van onze planeet is er niet.” Hij ziet zichzelf wel als consultant in duurzaamheidsissues. “Misschien ga ik daarna nog rechten of politicologie studeren. Ik wil geen expert worden die je kunt negeren.”

Omdat voor die studies vwo nodig is, is Goos nu weer terug op het Joke Smit College. Dit jaar doet hij vwo-examen. Zijn mentor vertelde hem laatst dat zijn wiskundedocent over hem zei dat hij cum laude kan slagen als hij dat wil. Dat zijn opmerkingen die hem een boost geven. “Maar het belangrijkste is dat ik nu zélf weet dat ik het kan. En dat ik dit helemaal zelf heb bereikt.”