'Ik weet hoe het is om een tweede kans nodig te hebben'

Matt Kuodis haalde zijn deelcertificaten havo en vwoop het Joke Smit College. Nu staat hij er zelf een dag per week voor de klas, als student-docent wiskunde. Ook geeft hij voorlichting op middelbare scholen over de studie wiskunde.

‘Wikipedia-boy’. Zo noemden zijn vrienden hem vroeger. Terwijl zij bij hem thuis zaten te gamen, deelde Matt interessante weetjes uit de online encyclopedie. Het delen van kennis, mensen net zo enthousiast maken over iets als hijzelf was, zat er dus al vroeg in. Maar wiskundedocent? Dat had ie vijf jaar geleden niet voorspeld. “Ik koos een cultuur en maatschappij-profiel. Pas toen ik het boek ‘Mathematics for the non-mathematician’ van Morris Kline las, raakte ik geïnteresseerd.” Zijn docenten op het Joke Smit College deden de rest. “Hier op school kwam ik erachter dat het heel goed mogelijk is om én cool en aardig te zijn én wiskunde-docent. Het leuke is dat de docenten die mij zo positief beïnvloed en geïnspireerd hebben, nu mijn collega’s zijn.”

Alles eruit halen

Matt had een moeilijke middelbare schooltijd. Hij kampte een tijdje met depressies. Gecombineerd met problemen thuis leidde dat ertoe dat hij zonder diploma de middelbare school verliet. “Ik hield juist erg van leren. Maar op een traditionele school moet je allemaal tegelijk precies hetzelfde pad bewandelen. Dat lukte mij op dat moment niet.” Na anderhalf jaar college in Londen, waar zijn vader op dat moment woonde, kwam hij op aanraden van oud-klasgenoten op zijn twintigste bij het Joke Smit College. “Ik wilde na al die jaren vertraging dolgraag slagen. Maar daarbij waren de lessen ook nog eens interessant. Docenten vinden het leuk als je doorvraagt, dat je ze uitdaagt dieper na te denken over hun eigen vak. Ze helpen je ook er alles uit te halen dat erin zit. Zo mocht ik Engels en filosofie ik meteen op vwo-niveau doen.”

Van drop-out tot docent

Uiteindelijk slaagde Matt met uitstekende cijfers voor zijn beta-profiel en schreef hij zich in voor een studie wiskunde aan de VU. Daarmee was hij meteen een goede kandidaat voor het student-docent programma van het Joke Smit College. Voormalige leerlingen staan direct parttime voor de klas, terwijl ze ondertussen studeren en hun lesbevoegdheden halen. Een ideaal scenario voor Matt. “Ik had ontzettend de behoefte om eindelijk iets betekenisvols te gaan doen. En wat is er betekenisvoller dan het onderwijs?”
Inmiddels voelt hij zich net zo op zijn gemak in de docentenkamer als tussen de leerlingen in het klaslokaal. Toen de conrector laatst kwam kijken hoe hij het ervan af bracht, complimenteerde hij Matt met de manier waarop hij leerlingen bij de les betrekt. “Ik schreef ergens een ‘min’ te veel en zei toen: zie je, wij maken ook fouten! Dat is helemaal niet erg.” Leerlingen stellen zich pas kwetsbaar op als jij dat ook doet, zegt Matt. “Ik weet hoe het is om een tweede, of zelfs een derde kans nodig te hebben. Als ik ze vertel dat ik een hele dag vrijhield om opgaves te maken, nemen ze dat van mij als oud-leerling misschien nét wat sneller aan.” Het was een hobbelige weg, maar nu is ie toch mooi al aan zijn droombaan begonnen. “Misschien schrijf ik nog eens een boek: over een drop-out student die docent werd.”